Dutch Sprouts

15 september 2016

Dutch Sprouts is een van de innovatieve agrifood-bedrijven die op Dutch Agri Food Week meedoet aan de AgTech-Innovation Tour op 12 oktober. Hieronder een interview met Henri Hekman, de CEO van Dutch Sprouts.

Dutch Sprouts

  • Meer opbrengst en gezondere bodem wereldwijd
  • Draagbare bodemanalyse
  • Ontwikkelingskansen voor kleine boeren

Big Data voor kleine boeren_MG_7290_Willem de Kam
Henri Hekman, CEO van Dutch Sprouts: “Nergens ter wereld weten we zoveel van onze landbouwgrond als in Nederland. Nergens ter wereld kunnen we zoveel met onze landbouwgrond. Per vierkante meter halen wij de hoogste opbrengst zonder de bodem uit te putten. Ik wilde die geweldige Nederlandse kennis letterlijk in handen krijgen van boeren overal ter wereld: big data voor de kleine boer. De meeste kleine boeren kennen hun grond totaal niet. Ze weten niet dat het goed is om de grond te testen en hebben daar ook de middelen niet voor. Terwijl, met een klein beetje onderzoek en de juiste voedingsstoffen, de productie van de grond met 50% omhoog kan. Wat betekent dat voor een land als Kenia? Daar wordt nu vanuit de overheid een ‘blanket advice’ uitgegeven: voor elk stukje grond in het land moet dezelfde kunstmest en voedingsstoffen worden toegevoegd. Dat is natuurlijk van de gekke.

Maar grondanalyse is duur en omslachtig. Boeren moeten hun grondmonster opsturen naar een laboratorium, waar met behulp van chemische analyses de nutriënten bepaald kunnen worden, wat zo’n 40-100 euro per analyse kost. Een service die voor kleine boeren onbereikbaar en onbetaalbaar is. We wisten daarom wat we wilden ontwikkelen: een draagbare, betaalbare infrarood-scanner. Onze eerste stap is het Soilcares lab-in-a-box geweest. Dit is een grondonderzoekslab wat in een landrover past en is uitgerust met een mid-infrarood sensor en een X-Ray sensor. Hiermee konden we het laboratorium al naar de boeren brengen, maar de wachttijd van 2 uur en het feit dat het laboratorium lang niet altijd in de buurt was, maakte dat we nog een stap verder zijn gegaan met de SoilCares scanner. Deze scanner kan in het veld, realtime een analyse maken van de zuurgraad en de belangrijkste nutriënten in de bodem en binnen enkele minuten een bemestingsadvies afgeven. Al onze sensors zijn gekoppeld aan een intelligente, zelflerende database met duizenden De scans van de SoilCares scanner worden met behulp van een App op een smartphone doorgestuurd en vergeleken met de database. De boer krijgt een advies toegestuurd dat op hem en zijn bodem is toegespitst.

We verdienen niks aan de verkoop van de scanners zelf, die zetten we voor kostprijs van 2000 euro in de markt. Dit is niet veel geld, maar voor een kleine boer in Kenia natuurlijk nog onbetaalbaar. De scanners worden daarom gekocht door organisaties die grote groepen boeren bedienen, zoals bijvoorbeeld, boerencooperaties of winkels waar boeren naar toe komen om hun kunstmest te kopen. Per analyse vragen we een paar dollar. Dit is te betalen voor de boer die  maar een keer in het groeiseizoen een grondanalyse hoeft te doen. Het is in feite een marktmodel voor de bottom billion. De eerste 200 scanners zijn net gekocht door de Rabobank Foundation voor gebruik in Kenia. Het is een spannende tijd, we gaan nu zien hoe de markt erop gaat reageren.”

Innovatieprocessen lopen uit de hand

“We lopen met onze ICT, algoritmes en database ver voor op alles en iedereen in internationaal perspectief. Je ziet her en der wel stukjes van de innovatie, maar wij hebben alles helemaal opnieuw bedacht. Voor mij is incrementeel verbeteren niet hetzelfde als innovatie. Incrementeel verbeteren is je dagelijks werk. Uiteindelijk gaat het om de grote sprongen. Een groei van factor dertig.

_MG_7319_Willem de KamInnovatieprocessen lopen ook eigenlijk altijd uit de hand. Het kost meer geld en tijd dan je dacht. Op dit moment werken er alleen al in Nederland 70 mensen op onze R&D-afdeling. We hebben de afgelopen jaren zo’n 12 miljoen geïnvesteerd, een enorm bedrag. En je komt ook altijd onverwachte dingen tegen. Een jaar geleden dachten de ontwikkelaars dat de scanners klaar was. Alles functioneerde. Maar ik vond ‘m niet gebruiksvriendelijk genoeg. Ik zei dat men terug moest naar de tekentafel. Woedend waren ze! Maar de consument is de belangrijkste factor. Als je hier werkt moet je wel van het ongewisse houden.

Als we iedereen willen voeden over 30 jaar dan moeten we veel meer doen met hetzelfde areaal. Onze scanner gaat daar veel aan bijdragen. Meer productie voor de lokale markt betekent minder verspilling en vervuiling door logistiek. Maar het gaat ook zoveel effect hebben voor de individuele boer. Als het inkomen van een boer groeit naar 3-4 dollar per dag heeft hij genoeg geld om z’n kinderen naar school te sturen. Uiteindelijk is het echt gaaf dat je iets kan doen waar de wereld plezier van heeft.”

160920_persbeeld opgemaakt3

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina