Educatieboerin Janine Hakkert

18 september 2016

Op Dutch Agri Food Week kan iedereen een boerderij in het land bezoeken met de Open-boerentour op 15 oktober. Melkveebedrijf Hakkert is een educatieboerderij van het platform boerderijeducatie Nederland. Lees hier het interview met Janine Hakkert, melkveehouder en educatieboerin

Educatieboeren

  • Belang van open agro-sector
  • Belevend leren

Boerderij met de deuren open_MG_6441_Willem de Kam

Janine Hakkert: “Voedsel is een eerste levensbehoefte. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen weet waar dat vandaan komt. Dit is wel lastiger geworden, omdat boerenbedrijven steeds groter worden en daardoor letterlijk verder van de mensen af staan. De agrarische sector is wel goed op weg om dit te verhelpen. We zijn veel minder gesloten en er zijn ook meer transparantie-initiatieven. Dat is heel goed. Wij zijn met ons bedrijf daarin mee gegaan, we hebben immers niks te verbergen! Er is veel negatieve publiciteit geweest en sommige mensen gaan daarin mee. Door je open te stellen kun je dat tegengaan. Wat ik de afgelopen jaren ook zie is dat mensen steeds geïnteresseerder zijn in hun voedsel. In de achtergrond, waar het vandaan komt. Men kijkt niet alleen meer puur naar de prijs, maar ook naar dierwelzijn en duurzaamheid van het product.

_MG_6106_Willem de KamWe zijn nu 2,5 jaar educatieboer. Dit is allemaal begonnen met onze deelname aan de Open Boerderijdagen van Campina. Dat was zo’n positieve ervaring dat we contact hebben gezocht met ondernemers in de omgeving en samen Stichting Boerderij-Educatie Rivierenland zijn gestart. Het doel van deze organisatie is kinderen en hun ouders in contact brengen met de agrarische wereld middels het uitnodigen van schoolklassen. Boerderij-Educatie Rivierenland is lid van het Platform Boerderijeducatie Nederland. Ze hebben een keurmerk ontwikkeld voor goede educatieboeren zodat mensen weten dat wij professioneel onderwijs in een veilige omgeving bieden.”

Belevend leren

“Onze ervaring is dat zowel kinderen als mannen in pak niet goed weten wat er gebeurt op een agrarisch bedrijf. De kinderen en bezoekers leren we daarom over alle aspecten van ons melkveebedrijf. Ze beleven actief hoe boeren met hun koeien melk en kaas produceren. We gaan ook altijd de wei in als het lekker weer is en de ‘dames’ buiten staan. Dat is nog wel spannend voor sommige mensen. Ook bezoeken we de koeien met zwangerschapsverlof. Zij hoeven vlak voor het werpen geen melk te geven. Mensen zijn vaak verbaasd over dat koeien wel 40 liter per dag melk kunnen geven en op een warme dag zoals vandaag wel 150 liter water kunnen drinken.

Ik ontvang nu zo’n vier keer per week bezoekers. Het is een _MG_6101_Willem de Kamnevenactiviteit, die veel positieve energie geeft. Ik ben gestopt met werken buiten de deur om hier alle aandacht te geven. Het breidt zich steeds verder uit. Vooral de diversiteit is ontzettend leuk, we ontvangen mensen vanuit het zakelijk leven voor een vergaderarrangement, schoolklassen om kinderen te laten beleven hoe het er daadwerkelijk in het boerenleven aan toe gaat. Steeds met dezelfde doel om zelf te ervaren, ruiken en proeven waar ons voedsel vandaan komt.”

Als kinderen of andere bezoekers ons bedrijf verlaten met de boodschap: ‘Goh, ik had geen idee dat het er zo aan toe gaat op een boerderij’, geeft mij dit een voldaan gevoel. Dan hebben ze in elk geval wat geleerd en bovendien heb ik dan een kleine bijdrage geleverd om boer en burger weer dichter bij elkaar te brengen.”

160920_persbeeld opgemaakt10

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina