Food Valley Award 2016: genomineerden zijn bekend

14 juli 2016

FoodValleyAward2016Genomineerden Food Valley Award

  • Minder zout door champignons
  • Voedselverspilling met 75% afgenomen
  • Betere verpakkingschecks; veiliger voedsel

Tijdens de Dutch Agri Food Week worden de meest innovatieve Nederlandse voedselondernemers in het zonnetje gezet met de Food Valley Award 2016. De Award staat open voor alle Agrifood-partners: van start-ups tot multinationals, zolang het voedselidee maar innovatief en economisch haalbaar is. De Food Valley Award heeft de afgelopen jaren bekendheid in binnen- en buitenland, erkenning door een onafhankelijke jury en ruime media-aandacht opgeleverd. Van groentesap uit restproducten tot verrijkte eieren tegen oogziekten: elk jaar is de Hollandse innovatiezin weer verbazingwekkend. De Food Valley Award uitreiking is een van de hoogtepunten van Dutch Agri Food Week: de plek waar we met de gehele voedselsector nieuwe inzichten opdoen over de toekomst van voedsel in Nederland en de wereld.

De genomineerden voor dit jaar zijn bekend en we zijn ontzettend benieuwd wie er dit jaar met de prijs vandoor gaat. Alle partijen zijn een goede vertegenwoordiging van de denkkracht die te ervaren is op Dutch Agri Food Week.

Scelta Mushrooms
De Dutch Agri Food Week staat dit jaar in het teken van voedsel en gezondheid. Scelta Mushrooms heeft een oplossing voor een dringende voedseluitdaging: Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt veel te veel zout binnen. Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bijna 80% van dit zout krijgen we binnen omdat het teveel wordt toegevoegd aan ons brood, onze kaas en andere bewerkte producten. Maar de consument is daar gewend aan geraakt en wil niks anders meer. Wat is de oplossing voor dit probleem? Champignons!

Scelta Mushrooms uit Venlo heeft daarom de Scelta Taste Accelerator ontwikkeld: een reeks natuurlijke smaakversterkers die de perceptie van een zoute smaak in voedingsmiddelen verhoogt zonder zout toe te voegen. Hierdoor kunnen we wel 50% minder zout toevoegen aan ons eten. De verschillende accelerators zijn toepasbaar voor uiteenlopende producten: van brood, sauzen en vleeswaren tot kant-en-klaar-maaltijden en chips. “Het zoutgehalte verlagen zonder concessies te doen aan productkwaliteit blijkt in de praktijk lastig, maar Scelta lijkt een effectieve oplossing in handen te hebben”, aldus de jury.
www.sceltamushrooms.com

Q-Point
Wereldwijd verspillen we zo’n een derde van ons voedsel: zowel tijdens het produceren, vervoeren als consumeren. Aan Nederlanders is het wel toevertrouwd hier een oplossing voor te verzinnen: we zijn gewend met weinig grond en grondstoffen veel te doen. Ook het Wageningse adviesbureau Q-Point wil zuinig zijn op met wat we hebben gekregen. Daarom hebben ze een aanpak ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca en gastvrijheidsbranche aan te pakken. Hier wordt vaak gedacht dat je grote voorraden eten en drinken in huis moet hebben om je gasten goed te kunnen bedienen. Een innovatietraject van Q-point bracht een denkomslag teweeg bij de deelnemende horeca-mensen. Restaurants in dierentuinen blijken 75% minder te verspillen en dezelfde omzet te realiseren met bijna 30% minder inkopen. De jury vindt het een ‘uniek initiatief met een groot potentieel’: “De aanpak van Q-Point blijkt echt te werken. Ze is breed toepasbaar en wordt, getuige de organisaties die zich al tijdens het innovatietraject bij het initiatief hebben aangesloten, positief ontvangen in de sector.”
www.q-point-bv.nl

SensorSpot
Ook SensorSpot uit Wijchen houdt zich bezig met voedselverspilling, maar ook met voedselveiligheid. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 400 miljard voedingsmiddelen verpakt onder ‘kunstmatige atmosfeer’ om ze een langere houdbaar te geven. Helaas is naar schatting bij ongeveer 15% iets mis met de sealing en/of gassamenstelling door bijvoorbeeld beschadiging tijdens transport en opslag. De enige manier om producten hiervoor te checken is deze te doorbreken. Als er dan een fout wordt ontdekt moet soms de hele partij worden vernietigd. Zonde en inefficient!

Sensorspot heeft daarom een slim en flexibel systeem ontwikkeld voor zuurstofmeting bij individuele verpakkingen voor voedingsmiddelen zonder dat ze de verpakking hoeven te doorbreken. Sensorspot is een sensor die op de verpakking wordt gedrukt met een speciaal pigment én bijbehorende uitleesapparatuur. Hiermee is snel vast te stellen of de inhoud de juiste gassamenstelling heeft. De sensorspot, geprint op de binnenkant van de verpakking, is slechts 5-10 micrometer dik. Bovendien zijn de sensoren voorzien van een dun laagje zuurstofdoorlatend laminaat. Zo komen ze niet in aanraking met het product.
www.sensorspot.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina