Pluimveekennis uit de praktijk

25 augustus 2016

Het Poultry Expertise Centre (PEC) en het nieuwe Poultry Innovation Lab (PIL) zijn dit jaar vertegenwoordigd op Dutch Agri Food Week en daar zijn we erg trots op! PEC is een samenwerkingsverband op het gebied van pluimveehouderij, bestaande uit kennisinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven. Het is een goed voorbeeld van de vele samenwerkingsverbanden die de Nederlandse voedselsector zo sterk en innovatief maken. PEC heeft een brede missie als het om pluimvee gaat.

Eltjo Bethlehem
Eltjo Bethlehem

Eltjo Bethlehem, projectleider van Poultry Expertise Centre (PEC), legt enthousiast uit wat de organisatie voor Nederland en de rest van de wereld kan betekenen: “Bij PEC houden we ons bezig met het overdragen van pluimveekennis. We geven trainingen en verzorgen opleidingen voor zowel (mogelijke) studenten met een interesse in pluimveehouderij en professionals die zich willen blijven ontwikkelen. Daarnaast bezoeken veel internationale studenten het Poultry Expertise Centre om cursussen en opleidingen te volgen. Om volledig up-to-date en innovatief te blijven zijn alle soorten bedrijven bij ons vertegenwoordigd, denk aan pluimveehouders, fabrikanten, leveranciers en farmaceuten. Uit ons werk blijkt dat velen baat kunnen hebben bij het werk van PEC, van diergeneeskunde tot transport en verkoop van het eindproduct.

“Waar ik ook trots op ben is dat we zorgen dat ook relatieve buitenstaanders op de hoogte blijven en gemotiveerd raken om de pluimvee-industrie in te gaan, iets dat doorgaans niet altijd zo gemakkelijk is. Dit doen we door trainingen te geven en onder andere op beurzen te laten zien waar we momenteel mee bezig zijn.”

Er is veel gebeurd bij PEC de afgelopen tijd, met als hoogtepunt de totstandkoming van het Poultry Innovation Lab (PIL) dat op Dutch Agri Food Week zal worden geopend door Bea Schouten, gedeputeerde van de provincie Gelderland. PIL biedt een professionele omgeving met pluimvee voor nationale en internationale praktijktrainingen. Er ontstaat een constant innovatieproces door inzet van leerlingen/studenten/kennispartners in een steeds wisselende en veranderende stalomgeving. Door het upgraden van de producten kan Poultry Expertise Centre maximaal innovaties tonen en testen. Eltjo: “Binnen het PIL richten we ons wel specifiek op professionals uit de sector. We gaan in op de rol die ons lab speelt bij de nieuwste innovaties binnen de pluimveehouderij: welke veranderingen zijn zichtbaar binnen de pluimveehouderij; welke kant gaat deze op? En op welke manier dragen we met het Poultry Innovation Lab hieraan bij?”

Poulty Innovation Lab - artist impression
Poulty Innovation Lab – artist impression

Op de Dutch Agri Food Week zijn er ook speciale activiteiten rondom het PIL. Eltjo: “Ruud Zanders [lector gezonde pluimveehouderij] zal ons meenemen langs zijn onderzoek naar alternatieven voor eiwit en pluimveevoer, waarbij hij ook ingaat op nieuw ontwikkelde concepten met betrekking tot de productie van eieren en pluimvee. Ook is het voor genodigden mogelijk het lab te bezoeken tijdens een rondleiding en vinden er demonstraties plaats, gedaan door studenten. Hier kan je bijvoorbeeld inzicht krijgen in ons e-learning programma, waarmee we afstandsleren mogelijk proberen te maken.”

Maar daarmee is PIL nog lang niet klaar. Ze blijven hard aan de weg timmeren met onderzoek op het gebied van pluimvee en het verantwoord produceren van voedsel. PIL investeert ook in e-learning methodieken, zodat PIL niet enkel professionals in de pluimveewereld in Nederland bereikt, maar ook wereldwijd professionals van dienst kunnen zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina