Neem een kijkje bij een educatieboer

02 oktober 2017

Op woensdag 18 oktober zetten verscheidene educatieboeren in Nederland hun deuren open voor het grote publiek: Stal Bos is één van die bedrijven. Bij Stal Bos van boerin Franny Bos in Mijdrecht kun je bijna 300 dieren ontmoeten. Ruim vertegenwoordigd zijn de melkkoeien, maar ook paarden, konijnen en jonge poesjes kijken je nieuwsgierig aan als je door de stallen en over het erf loopt.

Met veel plezier en enthousiasme ontvangen educatieboeren gedurende het hele jaar klassen met leerlingen op hun bedrijf. Zij hebben hun bedrijf erop ingericht dat de leerlingen veilig op het bedrijf kunnen verblijven en zo kennis kunnen maken met het boerenleven. Tijdens Dutch Agri Food Week zijn bezoekers van alle leeftijden welkom. Franny: “Wij vinden het heel belangrijk om te laten zien hoe het werkt op een boerderij. Dat is niet hetzelfde op elke boerderij. De een doet zijn koeien naar buiten en haalt ze ’s middags weer binnen. Wij vinden dat onze koeien zelf mogen kiezen. Wij houden van onze dieren en geven de melkkoeien goed voedsel. Zodat hetgeen ze produceren ook zo goed en zoveel mogelijk is.”

Familiebedrijf Stal Bos
In 1912 werd de boerderij gebouwd door Opa Treur en momenteel runt Franny Bos samen met haar man het boerenbedrijf. De volgende generatie staat al in de startblokken – zoon en schoondochter werken al mee – om het beheer van het bedrijf over te nemen. Dit maakt Stal Bos tot een bijzonder familiebedrijf. Franny: “Het verzorgen van de dieren is het allermooiste. Het melkvee is onze grootste inkomstenbron, maar ook de andere activiteiten zijn belangrijk. Manage, pensionstalling, konijntjes en jonge poesjes en natuurlijk nemen bezoekers weleens een paar eitjes mee van onze kippen. Als educatieboer mogen we ieder jaar ook verschillende klassen verwelkomen. Kinderen in de leeftijd van 5 jaar tot en met 12 jaar en buitenschoolse opvang. Zij krijgen een rondleiding en aaien een konijntje of paard. We leggen uit waar de melk vandaan komt en hoe onze melkrobot werkt. Sommige kinderen denken dat melk uit de winkel komt en hebben geen idee van de herkomst. Na de rondleiding krijgen kinderen opdrachten over het voer, de melk, de paarden en de kleine dieren.”

Educatieboeren & Dutch Agri Food Week
Kom jij ook een kijkje nemen bij een educatieboer bij jou in de buurt tijdens Dutch Agri Food Week? Onder het motto ‘Our food: How it’s made’ vertellen de educatieboeren op woensdag 18 oktober tijdens de Dutch Agri Food Week verhalen uit eerste hand over hoe Nederlandse boeren al het lekkere, gezonde en vooral veilige voedsel dat zij produceren, met respect voor natuur en omgeving. Bij Stal Bos – Westerlandweg 10 te Mijdrecht – ben je op 18 oktober tussen 10 uur tot 16.00 uur welkom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina