Volg ons op

Op advies van de dokter: ‘minder eten, meer smaak’

Een ziekenhuisopname is het moment dat een patiënt stevig op zijn nummer wordt gezet en wil gaan nadenken over ‘hoe nu verder’. Goede voeding kan een groot verschil maken in het revalidatietraject. Wij spraken met cardioloog Ronald Walhout en Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten, over de invloed van een gezonde voeding op de gezondheid van patiënten met hart- en vaatziekten. Een van de pijlers in hun onderzoeksinitiatief Flavour Your Life.

Hoe kunnen hart- en vaatpatiënten gemakkelijker geholpen worden om op termijn een gezondere levensstijl te behouden? Marianne: “Daarvoor moeten we terug naar de basis: voeding. Een gezond eetpatroon is voor hartpatiënten erg belangrijk. Maar sommige patiënten denken: ‘Ik gebruik een cholesterolverlager, dus het is niet echt nodig om op mijn voeding te letten’.”

Ronald: “Als zorgverleners proberen wij patiënten succesvol te begeleiden in de verandering van een aantal ingesleten leefpatronen die ertoe leiden dat het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Voeding is daar een heel groot onderdeel van. Maar in het ziekenhuis gaat de meeste aandacht nog uit naar medicamenteuze behandelingen en therapieën.”

Het leven weer kleur geven
Marianne: “Het is best gek dat je bij de entree van een ziekenhuis verwelkomd wordt met de geur van saucijzenbroodjes. Je wilt als zorginstelling gezond zijn en daar hoort een gezonde uitstraling bij. Als er dan gezonde smoothies op het menu staan die vier euro kosten, dan is dat weer best prijzig. Ik zou het heel mooi vinden als daar een goed alternatief voor komt.”

Ronald: “Flavour Your Life is een positieve titel. De verandering in levensstijl willen we op een leuke en positieve manier brengen. Dat begint in het ziekenhuis. Patiënten zijn ontzettend geschrokken als ze in het ziekenhuis terechtkomen, maar daarna moeten ze het heft in eigen hand nemen. Het leven weer kleur te geven.”

‘Minder medicatie, meer paprika’s’

Advies
Wat zijn adviezen met betrekking tot voeding waar tijdens de hartrevalidatie aandacht aan besteed moet worden? Marianne: “Ik zou het heel leuk vinden als mensen weer lol krijgen in  lekker eten bereiden en in de keuken staan. Aan de eetcultuur in Nederland mag best wel wat meer aandacht besteed worden. Gezond genieten van kwalitatief goed voedsel. Tijdens de revalidatieperiode kunnen we patiënten leren hoe makkelijk het is om een gezonde maaltijd te bereiden, met meer aandacht voor plantaardig voedsel. Dus meer vezels, minder vlees en vermijd voedsel dat te veel bewerkt is. Daar is vaak suiker en zout toegevoegd.”

De rol van de zorgverlener
Ronald: “Als zorgverleners kunnen we onze begeleiding nog wel verbeteren, bijvoorbeeld door meer aandacht voor het motiveren van de patiënt in onze gespreksvoering. Verder willen we ons erop richten dat de patiënt zich zelf meer verantwoordelijk voelt voor de eigen gezondheid en in die rol goed geïnformeerd en begeleid wordt. Zo hopen we dat de patiënt leefstijlverbetering na een ziekenhuisopname of hartrevalidatie volhoudt, ook als de zorgverlener die niet meer controleert.”

Marianne: “Maar het is niet alleen iets van een paar artsen en voedingswetenschappers. Veel hangt ook af van de overheid en het bedrijfsleven. We moeten een gezonde levensstijl niet alleen promoten onder gezonde mensen, maar ook onder zieke mensen. Laten we dat met elkaar serieus gaan aanpakken.”