Aan de slag met de voedseltransitie

05 september 2018

De afgelopen decennia zijn grote duurzaamheidsinspanningen verricht om het Nederlands voedselsysteem te verbeteren. Toch komt, ondanks alle innovaties, de voedseltransitie nog niet snel genoeg op gang. De uitdaging is het realiseren van een hogere voedselproductie op een veel milieu- en natuurvriendelijkere manier. En het doorbreken van de huidige dominante voedsel-consumptiepatronen die in toenemende mate tot overgewicht en daarmee gepaard gaande welvaartsziekten leiden.

Stippen op de horizon
Hoe moet het voedselsysteem van de toekomst eruit zien? Het is allereerst beter bestand tegen klimaatverandering, in toenemende mate circulair en houdt de bodemvruchtbaarheid in stand. Daarnaast gaat het op een verantwoorde manier om met water en andere hulpstoffen, is het veel minder afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen, draagt het bij aan de vergroting van de biodiversiteit en is het in staat de groeiende wereldbevolking van voldoende, gezond en lekker voedsel te voorzien. Met een eerlijk inkomen voor de boeren waar ook ter wereld. De transitie naar zo’n toekomstbestendig voedselsysteem vraagt om meer regie van de overheid, stippen op de horizon, financiële middelen om innovatie kracht bij te zetten, een juiste afstemming tussen kennis en praktijk, en het vormen van nieuwe instituties.

Voedseltransitie op vele terreinen
Communicatie- en adviesbureau Schuttelaar & Partners (S&P) is samen met haar klanten actief aan de slag met de voedseltransitie op vele terreinen. Zo helpen we onze klanten in de gehele agrifoodketen hun assortiment duurzamer en gezonder te maken en hiermee hun marktpositie te versterken. We zijn actief betrokken bij uiteenlopende ketenprojecten op het gebied van verduurzaming (klimaat, biodiversiteit). Ook begeleiden we innovatieve bedrijven die producten met nieuwe eiwitbronnen op de markt willen brengen en adviseren we groene onderwijsinstellingen hoe in te spelen op de voedseltransitie.

Duurzame coalities
De afgelopen jaren heeft S&P verschillende coalities gevormd om de voedseltransitie te versnellen. Een voorbeeld is de Smart Food Alliance, een groep van ruim 30 middelgrote agrofoodbedrijven die zelfstandig en gezamenlijk stappen zetten richting een gezond, klimaatneutraal en circulair voedselsysteem. Deze vooruitstrevende bedrijven zijn bereid hun kennis te delen en hun innovatiekracht te bundelen om de transitie gerichter vorm te geven. Een ander voorbeeld is het initiatief Gezond Uit. Met Gezond Uit gaanveertien partijen waaronder pretparken, dierentuinen, musea, cateraars en leveranciers aan de slag om bezoekers een leuk, lekker en gezondvoedingsaanbod aan te bieden.Samen hebben zij een 8-punten plan opgesteld om een gezonde lunch tijdens een dagje uit mogelijk te maken.

Er zijn tal van kansen om de voedseltransitie te versnellen, gerichter en krachtiger te maken. Dit vraagt om goede afstemming tussen overheid en bedrijven, om inspirerende praktijkvoorbeelden en om nieuwe coalities.

Wil je meer weten over het veranderende voedselsysteem en de middelen die daarvoor nodig zijn? Kom dan naar de Masterclass Voedseltransitie op vrijdag 12 oktober bij Schuttelaar & Partners (Zeestraat 84, Den Haag).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina