‘De keuzes die je nu maakt bepalen onze toekomst’

30 september 2018

Eten als disruptor. Eating designer Marije Vogelzang spoort je met haar werk aan om na te denken over onze maaltijd en alles daar omheen. Vogelzang: ‘Alles wat ik doe is gericht om mensen anders naar voedsel te laten kijken.’ Wat is de visie van Vogelzang op het voedselsysteem van de toekomst?

Vogelzang is een pionier in haar domein. Van 1995 tot 2000 studeerde ze aan de Design Academy in Eindhoven. In die jaren deed bijna niemand van haar jaargenoten iets met voedsel. Vogelzang: ‘Het was meer een onderwerp voor huisvrouwen en chef-koks. Ik vond voedsel het allerleukste en allerspannendste om mee te werken. Al na een paar jaar was er veel meer interesse in voedsel vanuit de designwereld. Nu zet ik mijn creatieve kracht in op iets wat opgegeten wordt en niet bijdraagt aan de groeiende afvalberg.’

‘Onze eetcultuur moet veranderen’

Vogelzang laat zich inspireren door de origine van eten en de bereiding, etiquette, geschiedenis en cultuur ervan. Haar werk bereikt en beïnvloedt mensen wereldwijd. Wat eten we nu en in 2050? ‘Vaak hebben mensen helemaal niet door dat wat er nú gebeurt de toekomst bepaalt. De keuzes die je maakt, doen er nu echt al wel toe. Dat wil ik ook in mijn werk laten zien. Ik hoop dat onze eetcultuur de grootste verandering doormaakt. We moeten een andere waarde toekennen aan voedsel. Als je de werkelijke waarde voelt – dat een dier dat voor je maaltijd dood is gegaan en is verwerkt – verandert het gevoel dat je bij een maaltijd hebt. We nemen ons voedsel nu voor lief. We gooien het makkelijk weg en kopen gewoon weer iets nieuws. Ik hoop dat we onze eetcultuur naar een meer ontwikkeld plan krijgen. Waarin het plezier in voedsel natuurlijk niet verloren mag gaan.’

‘Voedsel in de kern’

De afgelopen 18 jaar reisde Vogelzang met haar projecten van Tokyo naar New York en Boedapest tot Stockholm. Ze runde twee restaurants, publiceerde haar EAT LOVE boek en werd hoofd van de Food Non Food Department van de Design Academy Eindhoven. Vogelzang: ‘Dat betekent dat ik weer terug ben op de plek waar ik zelf ooit startte. Iedere dag praat ik met ontwerpers die op zinvolle wijze met eten bezig willen zijn. We zien allemaal dat de grootste uitdagingen in de wereld, zoals klimaat, gezondheid, wereldbevolking, overbevissing en zelf vluchtelingenproblemen, voedsel in de kern hebben.’

‘Het vakgebied kritisch bevragen’

In 2016 richtte Vogelzang de Dutch Institute of food en design (DIFD): een internationaal platform dat de kracht van food en design wil vieren en ontwikkelen. Vogelzang: ‘Met de DIFD willen we het vakgebied kritisch bevragen, niet alleen de kijk op voedsel veranderen. Er is heel veel animo voor en veel mensen willen meedoen. Dit jaar reiken we voor de tweede keer de de Future Food Design Awards uit. Met deze award, inclusief prijzengeld, willen we het bereik van de ontwerper vergroten en meer effect laten uitoefenen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina