De visie van Vion op maatschappelijk verantwoord ondernemen

01 oktober 2018

Vion houdt zich al een aantal jaar bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Terwijl voedselveiligheid een absolute voorwaarde is, streeft het bedrijf ernaar om vlees te produceren met respect voor dier en milieu. Martijn Bouwknegt (Research Manager Food Safety bij Vion) praat ons bij.

‘Vlees is een basisproduct dat op verschillende manieren milieu-impact heeft. De productie van vlees geeft een milieu-impact op verschillende terreinen, zoals de productie van ammoniak en fosfaat, afvalproductie, energieverbruik, watergebruik en grondgebruik. In ons MVO-rapport hebben we daarom deze twee nieuwe relevante onderwerpen geïntroduceerd sinds vorig jaar: de milieuaspecten van veehouderij en de uitstoot van broeikasgassen van de vleesproductieketen.’

Transparantie

‘De reden van het onderzoek naar de milieu-impact is ontstaan uit de brede wens om transparant om te gaan met vlees en voedselproductie. Ofwel: transparantie op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en de milieuvoetafdruk. Er zijn veel schattingen en cijfers vanuit meerdere bronnen. De vraag die wij onszelf rond dit thema stellen, is: wat is de meest betrouwbare, rationele en objectieve manier om de Sustainability footprint te berekenen?’

Wat eten we nu en in 2050?

‘De belangrijkste vraag is: wie is onze consument in 2050? Ik verwacht dat demografische trends veel meer de behoefte aan gerichte voedingstoffen gaan bepalen. De eiwitbehoefte gaat toenemen door één van die demografische trends: vergrijzing. Bij oudere mensen ligt de mate van spieropbouw en -afbraak in een andere verhouding dan bij jongere mensen, wat een hogere nutritionele eiwitbehoefte veroorzaakt. Dat betekent dat als we meer ouderen krijgen, er ook meer behoefte is aan producten met een hoog eiwitgehalte. In de toekomst spelen we in op dergelijke behoefte van diverse subgroepen in de samenleving met specifieke voedingsstoffen en producten. Dat geldt niet alleen voor vleesindustrie, maar voor de hele voedingsmiddelenindustrie.’

 Meer informatie over de visie van Vion op Corporate Social Responsibility vind je op de website: vionfoodgroup.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina