Een dag uit het leven van educatieboerin Dorien

25 september 2018

Boerderijeducatie Nederland staat voor beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. De educatieboeren zijn ingesteld om les te geven aan jong en oud: leerlingen van zowel het basisonderwijs als van middelbare scholen en speciaal onderwijs zijn ontzettend welkom op het erf. Dit is de column van educatieboerin Dorien Benning uit Dwingeloo.

‘Vroeger’ had iedereen in de klas op de dorpsschool wel iemand die van de boerderij kwam. ’s Winters met een luchtje, omdat de koeien in het achterhuis aan de stalpalen stonden en dat was in het voorhuis goed te ruiken. Waar de melk vandaan kwam, wist ieder kind. Nu is dat wel anders. En dit is de reden dat wij schoolklassen ontvangen op ons melkveebedrijf.

Zo ook vandaag. Bertha de (kunst)koe wordt naar buiten gerold en van krukje en emmer voorzien. De emmers met vers voer worden klaargezet en de rood-witte kettinkjes opgehangen. Veiligheid boven alles. Net als ik het laatste cijfer op de juiste plek heb gehangen, komt een stoet met auto’s de hoek om. Schichtig stappen de kinderen uit. Een heel aantal met de vingers op hun neus. ‘Wat stinkt het hier!’

‘Wat is het leuk op de boerderij’
Na de gezamenlijke rondleiding, onder andere door de grote ligboxenstal met volop daglicht en bewegingsruimte voor de koeien, gaan de kinderen in groepjes uiteen. Aan de hand van zes opdrachtkaarten leren ze met hoofd, hart en handen over de koeien, de kalfjes, de melk, de mest, het stro, het voer, de mechanisatie en de andere dieren op het erf. Naarmate de ochtend vordert, worden de kinderen steeds losser en enthousiaster. En nadat de laatste foto’s van kinderen in ‘een boerenpak’ – ‘dat noemen wij een overall’ – zijn gemaakt en de laatste (speelgoed)muizen zijn gevonden in de berg stro, gaat de visite terug naar school. Hopelijk een stuk wijzer en waarschijnlijk met stro tot in hun onderbroek. En de meest gehoorde opmerking vandaag? ‘Wat is het leuk op de boerderij!’

Ik zwaai de visite uit en spring in de auto om ons kroost van school te halen. Met een luchtje. Maar dat moet anno 2018 toch nog steeds kunnen op een dorpsschool.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina