Food from Food geeft inzicht: De opmars van reststromen

26 augustus 2018

Vitaminerijk appelpulp, preigroen of de voetjes van een oesterzwam: wat doen we met de reststromen van ons voedsel? Al jarenlang wordt de maximale verwaarding van reststromen onderzocht door ondernemers, overheid, wetenschappers en studenten. Want waarom eten we niet alles op? Dutch Agri Food Week in gesprek met Toine Hultermans (FoodTech Brainport Helmond) van het project Food from Food.

‘Zelfs grote bedrijven hebben producten op basis van nevenstroom. Waarbij vroeger de wei nog in de sloot werd gegooid door de boer, worden er nu allerlei componenten uitgehaald waarvan zelfs babyvoeding wordt gemaakt. Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agri- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van hoogwaardige inzet van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Food from Food is een grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland en ondersteunt zowel op financieel als praktisch gebied,’ aldus Hultermans.

Samenwerken om verspilling tegen te gaan

‘Het project Food from Food loopt tot eind 2019.  Hultermans: ‘We willen met het platform de nevenstromen, producten en ontwikkelingen in kaart brengen. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen als: Hoe kunnen we van al die nevenstromen nieuwe voedingsmiddelen maken? En hoe kunnen we de verspilling tegengaan en een meerwaarde zijn voor bedrijven? Ik verwacht dat dit project een trigger is om meer te produceren uit nevenstromen. We willen voorkomen dat er prei geproduceerd wordt om aan de varkens te voeren. We gaan steeds meer nadenken wat we verbouwen en wat we nodig hebben om op te eten. Het gaat niet om de business van nevenstroom, maar juist over hoe efficiënt we produceren en welke mogelijkheden er zijn om alle stromen in te zetten als food. Binnen dit project kun je kennis opdoen en nieuwe productideeën testen bij een van de partners van Food From Food.

Ben je op zoek naar nieuwe productideeën of wil je deze testen in een van onze faciliteiten? Wil je meerwaarde bieden aan plantaardige nevenstromen? Maak gebruik van het Food from Food-netwerk: ga voor meer informatie naar www.foodfromfood.eu.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina