Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit?

Tijdens de vierde editie van Dutch Agri Food Week krijgen bezoekers bij de boer, de voedselproducent, de kok, de wetenschapper en andere agrifood-experts een antwoord op de vraag: wat eten we nu en in 2050? Maar agrifood-specialisten zoeken het hele jaar door naar oplossingen voor de voedseluitdaging van de toekomst. Dit zijn 5 must-reads uit de Nederlandse media over dit onderwerp.

Politieke daadkracht & voedseltransitie 
Aan ambitie geen gebrek, als het om ons eten gaat. In dit artikel van RTLZ komen meerdere experts aan het woord over de acties die nodig zijn om het voedselsysteem van de toekomst vorm te geven. “De veestapel moet fors ingekrompen worden (..), de overheid dient de voedseltransitie te versnellen“, adviseert de Raad voor de Infrastructuur en de Leefomgeving. “De overheid als versneller van de voedseltransitie“, adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, roept de overheid op tot een ‘duurzame voedselmissie’: “In 2040 zal Nederland/Europa 100 procent van de voeding voor haar bevolking op duurzame wijze produceren.

Schaarse grondstoffen & fabrieksgroente
Voor De Voedselzaak van De Volkskrant schrijft journalist Julia Rijssenbeek dat ‘we in Nederland alles in huis hebben om het voedselprobleem op te lossen‘. Het probleem is dat deze uitersten van de voedselketen, de productie- en consumptiekant, hopeloos inefficiënt met elkaar verbonden zijn. Dit vraagt om radicale oplossingen, stelt de voedselonderzoeker Rijssenbeek.

Farm city & rantsoenering
Dit jaar publiceerde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een artikel over foodtrends en de toekomstvisie van ICA, de grootste supermarktketen van Zweden. Dit artikel gaat dieper in op vijf verschillende toekomstscenario’s voor het jaar 2040 op het gebied van voedsel. Deze zijn samengesteld met behulp van totaal 30 trendanalisten, onderzoekers en experts, die antwoord hebben gegeven op de vraag: wat eten we over 23 jaar?

Kweekvlees en intermenselijk contact
Afgelopen jaar publiceerden Vrij Nederland het artikel ‘Wat eten we over vijfentwintig jaar?’ waarin wetenschappers, koks en experts een blik in de toekomst werpen. Mark Post, hoogleraar fysiologie aan de Universiteit Maastricht en ontwikkelaar van de eerste kweekvleesburger stelt in het artikel: “Onze voeding zal nog technischer worden, al was het alleen maar om de ecologische voetafdruk van voedselproductie zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Vlees, kip en vis worden gekweekt in bierbrouwerij-achtige ketels, groente kan onder alle omstandigheden worden gekweekt. Door steeds verdergaande standaardisatie neemt de voorspelbaarheid en de gemiddelde kwaliteit toe, wat wel ten koste gaat van de uitschieters in kwaliteit. Daarnaast zal de alsmaar toenemende urbanisatie ervoor zorgen dat eten het laatste excuus wordt om daadwerkelijk intermenselijk contact te hebben en zal eten dus vooral buitenshuis plaatsvinden. Hiermee behoudt het zijn sociale functie, zij het niet meer beperkt tot het gezin.”

Wel of geen vlees
Ook culinair journalist Mac van Dinther schreef een pittig artikel over de toekomst van ons eten. In zijn ‘Leesvoer voor een minder vlezige toekomst‘ schrijft hij over de boeken die hem hielpen anders te gaan eten. Daarnaast haalt hij een aantal mooie facts & figures uit de kast: “Voor ‘ethisch vlees eten’ op grote schaal lijkt er maar één uitweg: kweekvlees, geproduceerd uit de stamcellen van een levend dier (dat daarna gewoon blijft doorleven).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina