Innovatie uit de polder: Flevoland werkt aan het voedselsysteem van de toekomst

25 augustus 2018

Uiteenlopende partners en projecten maken Flevoland een van de koplopers op het gebied van het toekomstige voedselsysteem. Wat eten we nu en in 2050 volgens twee agrifood-initiators uit de polder? Bauke van der Veen (eigenaar Vleesch&Co en bestuurslid van FlevoFood) en Millicent Schepman (projectleider van Stichting Buitengewoon Almere) geven antwoord.

 Bauke Van der Veen: ‘De trend is dat er meer groenten en eiwitvervangers worden gegeten. In de toekomst worden er nóg minder dierlijke eiwitten geconsumeerd. Ik verwacht dat er meer lokaal – en nog belangrijker – meer seizoensgebonden gegeten wordt. Iedereen wil nu het hele jaar door hetzelfde fruit eten, maar ik denk dat we steeds meer toegaan naar het eten van producten die lokaal te kweken zijn. De supermarkt moet hierin mee om dit voor elkaar te krijgen. Zij moet meer een foodmarket worden met een seizoensgebonden-assortiment.

Millicent Schepman: ‘Voeding gaat nog meer bestaan uit groenten en minder uit vlees. Gevogelte, vis en vlees blijven in onze bereiding bestaan, maar de porties worden veel kleiner. De taak om te sturen op wat de consument eet ligt niet alleen bij supermarkten. Educatie en voorlichting bij primair en voortgezet onderwijs is hierbij erg belangrijk. We moeten onze samenleving vanaf een jonge leeftijd toelichten over schaarste, maar ook over lokaal geteeld voedsel.

Over Buitengewoon Almere

Buitengewoon Almere is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die voedseloverschotten verwerken tot gezonde maaltijden. Deze gezonde maaltijden worden voor en door mensen met een laag inkomen (de minderbedeelden) in Almere gemaakt.

Over Flevofood

Flevofood is een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Deze bedrijven zijn letterlijk en figuurlijk geworteld in de polder. Samen vormen ze een krachtige regionale voedselketen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina