Jaap Seidell: ‘De voedseldistributie moet radicaal veranderen’

24 september 2018

Jaap Seidell, hoogleraar voeding & gezondheid, onderzoekt de achterliggende oorzaken van voedselkeuzes en de gezondheidseffecten daarvan. Wat zijn volgens Seidell de consequenties voor voeding en gezondheid voor de komende 30 jaar door de overbevolking en de kloof tussen rijk en arm?

Dezelfde adviezen

‘Voedingsadviezen lijken de afgelopen 50 jaar van de hak op de tak te gaan, door nieuwsberichten over onderzoeken die deze adviezen op losse schroeven zetten. Uiteindelijk wordt, door de gezondheidsraad, op het gebied van een gezonde levensstijl nog steeds hetzelfde geadviseerd: eet gevarieerd, eet veel groente en fruit, drink niet te veel frisdrank, eet niet te veel snoep, zorg voor een goede nachtrust, beweeg genoeg en rook niet. Er zijn aspecten van voedsel die steeds belangrijker zijn geworden, zoals duurzaamheid, productie, dierenwelzijn en zorgvuldig met de aarde omgaan. Al deze zaken moeten we meewegen voor onze voedselkeuze op de langere termijn.’

Slecht vooruitzicht

Volgens Seidell is niet te voorspellen wat er precies gaat gebeuren met voedsel en gezondheid binnen nu en 30 jaar. ‘Je kan wel vooruitkijken: bevolkingsgroei, klimaatverandering, verstedelijking en uitputting van vruchtbare grond en te weinig schoon drinkwater. Het wordt een hele klus om voor iedereen genoeg en gezond voedsel te garanderen. Er wordt verwacht dat de tweedeling tussen lage en hoge sociale klassen alleen maar groter wordt. Een steeds beperkter aantal mensen kan gezond eten en de rest moet zich voeden met goedkoop gemaksvoedsel. Dat gebeurt nu al, maar de verwachting is dat het zich doorzet. Er heeft nog niemand een oplossing gevonden voor het bevoorraden van grote, nieuwe steden in de toekomst. Een radicaal andere voedseldistributie is noodzakelijk, maar daar is op dit moment niemand voor aan het werk. In grote steden in bijvoorbeeld Azië of Afrika leven mensen uit sloppenwijken exclusief op goedkoop gemaksvoedsel, dat bestaat uit goedkope ingrediënten, met veel te weinig vitamines en mineralen. Dit ongezonde voedsel zorgt voor een explosie aan chronische welvaartsziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit neemt elk jaar extra toe en er is geen reden om aan te nemen dat dit gaat afbuigen.’

Denk mondiaal, werk lokaal

Seidell geeft aan dat op dit moment voedseltekort niet het grootste probleem is. ‘We hebben vooral een economisch verdeelprobleem: een half tot een miljard mensen hebben chronisch honger en twee tot drie miljard mensen hebben overgewicht en obesitas. Natuurlijk moet er wereldwijd gestuurd worden op eerlijke, duurzame en gezonde voedselproductie en verdeling. Tegelijkertijd moet je vooral lokaal zorgen dat het verschil tussen arm en rijk niet verder vergroot, de voedseldistributie geregeld is en dat er voldoende aandacht is voor voedsel en gezondheid bij kwetsbare groepen. Denk mondiaal en werk lokaal!’

Over Jaap Seidell
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid en directeur van de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Samen met Jutka Halberstadt, psycholoog-onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam, schreef Jaap Seidell onder andere de volgende twee boeken: Het voedsellabyrint en Jongleren met voeding. Als vaste columnist voor het Parool en veelgevraagd spreker neemt hij actief deel aan het maatschappelijke debat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina