Kipster bouwt de meest dier- en milieuvriendelijke stal ter wereld

10 september 2018

Olivier Wegloop (co-founder Kipster) vindt de allergrootste kracht achter hun merk niet de technologie, maar dat alle oprichters een andere achtergrond hebben en hun krachten bundelen. Hoe gaat Kipster bijdragen aan een betere wereld?  

Het klimaatneutrale Kipster-ei met drie sterren volgens het Beter Leven-systeem van de Dierenbescherming vind je in de schappen bij Lidl. De eieren worden op dit moment geproduceerd in de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld in de buurt van Venray in Limburg. Aan de tweede vestiging wordt gebouwd in de randstand. Wat is het verhaal achter het Kipster-ei?

Voedselvisie Kipster
‘Hoe kun je de groeiende wereldbevolking op een eerlijke manier voeden, zonder mensen uit te buiten en zonder roofbouw te plegen op de natuur? Hoe voorkomen we dat problemen naar volgende generaties doorgeschoven worden? En wat is de rol van dieren in dat systeem? Stel je voor dat we allemaal veganist zouden worden: dan wordt het heel moeilijk om de wereld te voeden, want dieren hebben ook een functie in ons ecosysteem. Wij vinden dat je dieren niet alleen moet houden voor vleesproductie, maar dat je ze een plek moeten geven in de voedselketen. Maar wel op de meest duurzame manier mogelijk. Wij maken bijvoorbeeld hoogwaardig kippenvoedsel van allerlei reststromen uit de voedingsindustrie en van het land.’

Bijdrage aan veranderd voedselsysteem
Het merkt noemt hun eieren ‘superduurzaam’. ‘Ons ei is CO2-neutraal. 70% van alle landbouwgrond op de hele wereld is bestemd om voedsel voor dieren te verbouwen en ze te laten grazen, dat is absurd. Leg geen aparte velden aan om gewassen te verbouwen waarmee je dierenvoedsel maakt. Dat is enorm inefficiënt. Wij vinden dat je vee moeten laten grazen op land waar geen gewassen worden verbouwd. Wij laten zien dat het hele systeem anders kan, maar dat dit niet ten kosten gaat van kwaliteit of gezondheid. De broertjes van onze legkippen brengen we groot. We proberen ze een goed leven te geven. Hierin zij we echt uniek. Met 15 tot 17 weken gaan ze naar een kleinschalige slachterij. Van de haantjes maken we Heerlijke Hollandse Haanburgers. En het blauwe doosje gooi je op de composthoop.’

Leer meer over dit bijzondere merk via www.kipster.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina