Challenge: ‘Ik eet Zuid-Hollands’

Bewaar in 'mijn favorieten'

Datum

05/10/2018 - 15/10/2018

Tijd

Hele dag

Beschrijving

Gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen – dat is de ambitie van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Han Weber en Drees Peter van den Bosch van de Voedselfamilies zijn het erover eens: de voedselketen moet op de schop. Hoe? Kom naar de Oogstdag Duurzame Landbouw op donderdag 18 oktober in de tijdelijke provinciehoeve in Den Haag.

“Kortere voedselketens, dus minder schakels tussen producent en consument, maken de CO2-‘food’print kleiner. Ook blijft er meer over voor de producent, die meer kan investeren in duurzaamheid. En Zuid-Holland heeft het in zich. De provincie is voedingsbodem van vele soorten groenten, fruit, aardappelen, granen, eieren, vlees en zuivel”, licht Han Weber de plannen toe.

Proeftuinen

Het doel: nieuwe voedselketens opbouwen met proeftuinen. En het bestaande voedselsysteem ombuigen en waar nodig afbreken. En op deze manier toewerken naar lokale ketens met duurzaam, gezond en betaalbaar eten. Zuid-Holland is dichtbevolkt en biedt daarmee een enorme afzetmarkt. Sterkere lokale voedselketens verstevigen de toekomst van de sector, het milieu en de natuur. De afgelopen twee jaar zijn ongeveer 30 nieuwe innovatieve proeftuinen gestart door de landbouwpioniers. Deze proeftuinen maken de keten korter, sluiten de kringlopen en versterken de biodiversiteit. Tijdens de Oogstdag worden de dilemma’s aangepakt waarmee de pioniers van het eerst uur worstelen. De tijdelijke provinciehoeve staat op Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag. meer informatie over het programma: www.zuid-holland.nl/oogstweek

Fris, kruidig en gepeperd programma

Vragen en dilemma’s die onder meer centraal staan zijn: nieuwe financierings- en businessmodellen, hoe krijg ik mijn producten in het schap, eigentijds grondeigendom, de bodem als verdienmodel, business met reststromen en de opzet van een regionale voedselketen. Stichting Doen is aanwezig om duurzame start ups mogelijk te financieren en sprekers zijn Derk Loorbach, hoogleraar Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit en Christine de Lille, lector Innovation Networks Haagse Hogeschool.

Challenge: ‘Ik eet Zuid-Hollands’ Duurzaam eten in het Provinciehuis

Hoeveel Zuid-Hollands ligt er dagelijks op ons bord? Waarschijnlijk niet zo veel. Met de challenge: ‘Ik eet Zuid-Hollands’ dagen wij inwoners van Zuid-Holland uit om tien dagen lang, van 5 t/m 15 oktober, alleen uit de eigen provincie te eten. Meer tips en informatie over lokale aanbieders en waar gemakkelijk duurzaam en lokaal eten kan worden gehaald, is te vinden via www.zuid-holland.nl/oogstweek. Aanmelden kan hier: https://www.ikeetzuidhollands.nl/ 

Duurzaam eten in het Provinciehuis

Op 16 en 17 oktober eten het personeel en de Statenleden extra duurzame producten van Zuid-Hollandse bodem. Kwaliteitsproducten waar wij trots op zijn! Door zelf duurzaam te eten van eigen bodem dragen wij bij aan een duurzame landbouw in Zuid-Holland. Daar zijn wij ons bewust van. En daar dragen wij graag een steentje aan bij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Agri Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Agri Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina